PROIECTUL ”Biomass – the Green Business”

Creşterea nevoii de energie creează o presiune pe piaţa energetică – pe de o parte, este nevoia în continuă expansiune şi, pe de altă parte, sunt resursele convenţionale tot mai rare, ceea ce determină orientarea spre sursele neconvenţionale de producere a energiei. Din acest punct de vedere, biomasa, o resursă de energie regenerabilă, poate reprezenta o alternativă practică și sigură la producerea de energie.

Trebuie găsite soluții viabile pentru sectorul biomasei, prin asigurarea unui echilibru între producerea respectiv utilizarea biomasei. De asemenea, este necesar dezvoltarea unei tehnologii mai eficiente de utilizare a biomasei.

Proiectul „Biomass – the green business” este implementat în parteneriat de către Asociația Green Energy în calitate de beneficiar și Oxford Research AS din Norvegia.

Partenerul Oxford Research din Norvegia este o companie bazată pe cunoaștere specializată în domenii precum dezvoltare industrială și regională. Oxford Research realizează evaluări, analize și oferă consultanță pe strategii. Oxford Research a constituit un grup dedicat clusterelor, un grup format din experți și organizații partenere. Organizația participă în numeroase proiecte trans-regionale și europene pe tema clusterelor.
Mai multe detalii: www.oxfordresearch.no

Proiectul se desfășoară în perioada septembrie 2014 – aprilie 2016 și este cofinanțat din Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, programul „Inovare Verde în Industria din România”.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 20 de luni având o valoare totală de 219.500 euro, din care grant 190.000 euro.

Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea și promovarea unui sistem de încălzire la nivel comunitar bazat pe biomasă și încurajarea dezvoltării eco-întreprinderilor de-a lungul lanțului valoric al biomasei.

  • dezvoltarea de idei de afaceri în vederea generării de noi eco-întreprinderi de-a lungul lanțului valoric al biomasei; activități de informare; furnizare de consultanță și traininguri.
  • Armonizarea intereselor actorilor în domeniu și dezvoltarea Clusterului Inovativ al Biomasei Green Energy prin intermediul expertizei norvegiene. Clusterele din Norvegia sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai performante din lume. Prin intermediul parteneriatului, Clusterul Green Energy va beneficia de servicii de expertiză norvegiană în domeniul clusterelor și va prelua know-how din partea clusterelor norvegiene din domeniul biomasei.
  • Dezvoltarea unui sistem integrat de încălzire pe biomasă la nivel comunitar prin implementarea unui model pilot în județul Covasna, Regiunea Centru.

Sistemul va integra verigile cheie din lanțul valoric al biomasei lemnoase:

  • Cultivarea de salcie energetică cu scopul obținerii de biomasă lemnoasă
  • Colectarea și măcinarea deșeurilor lemnoase cu scopul obținerii de biomasă
  • Instalarea și punerea în funcțiune a unei centrale termice cu cazan pe biomasă
Prima componentă: Cultivarea de salcie energetică cu scopul obținerii biocombustibilului (biomasă lemnoasă)
A doua componentă: Colectarea și măcinarea deșeurilor lemnoase cu scopul obținerii de biocombustibil
A treia componentă: Instalarea și punerea în funcțiune a unei centrale termice cu cazan pe biomasă
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.